PERSBERICHT 10 SEPTEMBER 2019

(2019) 12 FAIRTRADEGEMEENTEN VALLEN IN DE PRIJZEN. GENT IS DE EERLIJKSTE

Gent, 10 september 2019
Lothar Boeykens: 0486 90 13 81

Vandaag werden in de tuin van de Sint-Pietersabdij te Gent de eerste resultaten gepresenteerd van de Fair-O-Meter – een instrument om het gemeentelijk engagement op vlak van eerlijke en duurzame handel te meten. Twaalf FairTradeGemeenten werden gelauwerd. Burgemeester Matthias De Clerq,  schepen Tine Heyse en Oxfam-Wereldwinkelier Sara Schroé mochten de prijs als EERLIJKSTE VAN VLAANDEREN in ontvangst nemen namens stad Gent.

Begin 2019 werd de Fair-O-Meter – een jaarlijkse enquête waarin gemeenten aangeven welke inspanningen er het afgelopen jaar werden gedaan voor eerlijke handel – voor de eerste keer ingevuld. De resultaten zijn vanaf vandaag beschikbaar op de website www.fairometer.be. Volgende steden en gemeenten hebben zich in de Fair-O-Meter onderscheiden:

Matthias De Clercq erkent de kracht van het eerlijke middenveld.

“Mensen willen weten waar hun producten vandaan komen. Dit leeft vandaag in de steden en gemeenten. De stad heeft verschillende realisaties, waaronder ons aankoopbeleid ons FairFashionFest en vorig jaar ontvingen we de Europese prijs als Fair and Ethical Trade Capital. Maar de kracht van stad Gent ligt vooral in het sterke eerlijke middenveld dat ons kritisch houdt en vooruit stuwt. En het is dus ook een prijs voor hen,” zegt de fiere Gentse burgervader.”

“Eerlijke handel is de hoeksteen van het Noord-Zuid beleid van onze stad. De tijd van gewoon geld geven is voorbij. Mensen waar ook ter wereld hebben recht op een eerlijke prijs voor wat ze produceren. Deze prijs is ook een aanmoediging om het in de toekomst nog beter te doen,” voegt schepen voor Noord-Zuid Tine Heyse toe.

(Lees verder na de afbeelding)

Wie is de eerlijkste in Vlaanderen?

Landbouwers wereldwijd staan onder druk door klimaatverandering, een minder vruchtbare bodem, stijgende kosten en te lage en volatiele prijzen. Vrijwilligers pakken dit probleem aan door deel te nemen aan de FairTradeGemeente campagne die landbouwers en consumenten verbindt.

“Door gemeentebesturen, scholen, handelaars, verenigingen en bedrijven te laten kiezen voor eerlijke producten. Zo dragen de FairTradeVrijwilligers rechtstreeks bij aan een eerlijker Vlaanderen en een duurzame toekomst,” zegt Lothar Boeykens van FairTradeGemeente.

Meer dan 3,7 miljoen Vlamingen wonen in een FairTradeGemeente en passeren dagelijks voorbij de oranje verkeersborden die getuigen van de behaalde titel. De campagne loopt al 15 jaar en kan rekenen op de inzet van meer dan 4500 vrijwilligers verspreid over 200 Faire gemeenten. Hiermee is Vlaanderen één van de koplopers van de campagne voor eerlijke en duurzame handel, die in meer dan 36 landen loopt.

Hoge resolutie beeldmateriaal:
https://drive.google.com/drive/folders/1Sj2PSMHFGdYeWFOQfAyM_zuCj3HDLQGh
(Copyright afbeeldingen: Tom Verbrugge)

Voor het volledige persdossier:
https://drive.google.com/drive/u/2/folders/172w4ilF1Th-y4_AaLfVc8aV4V_2Iihu0

Meer info en interviews :
Lothar Boeykens, coördinator FairTradeGemeenten
Lothar@fairtradebelgium.be
0486 90 13 81

Over FairTradeGemeenten
FairTradeGemeenten is een campagne van Fairtrade Belgium, Rikolto, Oxfam-Wereldwinkels en 11.11.11. Lokale actiegroepen en gemeentelijke besturen dragen de campagne in hun gemeenten. Zo versterken zij de familiale landbouwer in het Zuiden en de duurzame producent in het Noorden. Iedere FairTradeGemeente voldoet aan 6 minimum-criteria. Op die manier vergroot de campagne de vraag naar en het aanbod van eerlijke, duurzame producten in Vlaamse steden en gemeenten. Dankzij de inzet van vrijwilligers en lokale beleidsmakers worden in heel Vlaanderen mensen warm voor het verhaal achter eerlijke handel en duurzame producten en producenten – www.fairometer.be