FairTradeGemeente een succesverhaal dankzij jou

Dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers zijn er vandaag 200 FairTradeGemeenten in Vlaanderen. Dat is fantastisch nieuws en daarvoor willen we jou enorm bedanken.

Lokale groep

De campagne FairTradeGemeente bestaat 14 jaar. En sinds de start hebben we heel wat zaken zien gebeuren. Eerlijke koffie is vandaag gemeen goed geworden in besturen, scholen en woonkamers; Fair Trade is een bekend begrip voor 9 op de 10 Vlamingen en of het nu in je milieuraad, sportraad, femma- of veltgroep is, overal vind je Fans van Fair Trade.

Timeline (we have come a long way, veel kleine successen maken een grote impact.)

Maar de wereld staat niet stil en wat 14 jaar geleden pionierswerk was, is vandaag mainstream. Met andere woorden het is tijd om een stap vooruit te zetten. De FairTradeGemeenten van Vlaanderen staan voor een nieuwe uitdaging, een nieuwe kans om de toekomst te vormen en we willen samen met jou deze uitdaging aangaan.

Fair Trade Begint Hier

Landbouwers wereldwijd staan onder druk door te lage en volatiele prijzen. Dat is de realiteit voor landbouwers in het globale zuiden en ook voor landbouwers van bij ons. Het gaat met andere woorden over een mondiale uitdaging. Zeker, er zijn grote verschillen tussen landbouwers, sommige hebben grote bedrijven, toegang tot kapitaal, subsidies en geavanceerde machines. Terwijl andere het moeten stellen met een voetbalveld aan terrein, verouderde bomen, zonder kapitaal of infrastructuur of sociaal vangnet. Maar er is een belangrijke universele oorzaak achter de mondiale uitdaging voor landbouwers, namelijk de grote concentratie aan macht bij verschillende schakels in de voedselketen. Of nog, het gebrek aan macht bij de landbouwers en de consument om het voedselsysteem te verduurzamen.

Vrijwilligers die deelnemen aan de FairTradeGemeente campagne in hun gemeente passen hier een mouw aan. Door landbouwers en consumenten te verbinden in hun gemeente, door gemeentebesturen, scholen, handelaars, verenigingen en bedrijven te mobiliseren voor Fair Trade en door samen te pleiten voor een rechtvaardiger voedsel en -landbouwsysteem.

Daarom lanceren we in 2019 de Fair-O-Meter.

Iedere gemeente in Vlaanderen krijgt een score voor zijn inspanningen voor eerlijke handel. En de Fair-O-Meter wordt zichtbaar gemaakt voor alle inwoners. Dankzij de Fair-O-Meter creëren we:

Fairometer.be

Via deze website krijgt iedereen toegang tot de resultaten van de Fair-O-Meter. Iedere gemeente heeft een eigen pagina, waar zij hun Fair Trade verhaal kunnen delen. Jaarlijks maak je kans om geselecteerd te worden in één van de pionier-categorieën:

voorbeeld fairometer voorbeeld fairometer

Wat is het Fair-o-meter plan?

planning

Doe je mee?

Of neem contact op via info@fairtradegemeenten.be


Met Faire groet van het FairTradeGemeente campagneteam