Ternat

begint
hier
Aankoopbeleid 17.68/25
Communicatie 23.25/25
Events 24.7/25
Middenveld 21/25
Totaal 87/100
15739 inwoners 30 vrijwilligers jaarlijkse Fair Trade events 7 Fair Trade producten in het bestuur 2 Fair Trade publicaties

Eerlijke handel begint in Ternat

Klimaatverandering, vluchtelingencrisis, oorlog in het Midden-Oosten, klimaatbetogingen, droogtes in het zuiden en overstromingen in het Noorden. De sociale ongelijkheid neemt toe. Bijna een miljard mensen in de wereld lijden honger. Driekwart van hen zijn boeren en landarbeiders in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. De mensen die zorgen voor het eten op ons bord, kunnen vaak zelf geen drie maaltijden per dag op tafel zetten. Ironie oh ironie..

Intussen consumeren wij, het rijke westen, verder en gooien we met mooie woorden als duurzaamheid en biologisch.
Wat we over het hoofd lijken te zien is dat, indien we duurzaamheid als norm willen inbouwen, we iedereen een gelijke toegang moeten bieden tot de middelen om dit haalbaar te maken. Dit kan enkel als producenten, zowel hier als in het Zuiden, een eerlijke prijs krijgen voor hun producten zodat er op een mens-en milieuvriendelijke manier kan geproduceerd worden.

Onze dagdagelijkse beslissingen hebben hier een invloed op. Onze dagdagelijkse beslissingen kunnen een systeem van uitbuiting in stand houden of doen vallen. Zolang wij altijd op zoek gaan naar de goedkoopste rijst of chocolade zullen er in het Zuiden steeds mensen worden uitgebuit. Wetende dat in 2016 de gemiddelde Belg maar voor 14 euro aan fairtrade kocht, is er jammer genoeg nog heel wat werk. Als gemeente hebben we dan ook een verantwoordelijkheid. We moeten mensen ervan bewust maken dat hun keuzes een invloed hebben op wereldniveau. We zijn allemaal een puzzelstukje in het bredere verhaal van uitbuiting, dat enkel gestopt kan worden wanneer iedereen een menswaardig inkomen heeft.

Het pad is nog lang, maar samen geraken we er wel.