Heusden-Zolder

begint
hier
Aankoopbeleid 17.15/25
Communicatie 18.75/25
Events 21.45/25
Middenveld 21/25
Totaal 78/100
33000 inwoners vrijwilligers jaarlijkse Fair Trade events 5 Fair Trade producten in het bestuur 2 Fair Trade publicaties

Eerlijke handel begint in Heusden-Zolder

Als fairtradegemeente is het onze taak om de aankoop en verkoop van fairtrade producten op verschillende vlakken te stimuleren via bewustmaking en sensibilisering.

De jonge consument kiest elke dag meer en meer voor duurzame producten, de vraag wordt groter waardoor onze lokale handelaar niet kan achterblijven. Daarom streeft de gemeente naar minstens 1 fairtradeverkooppunt per kerkdorp / gehucht: liefst een lokale handelaar die fairtrade producten mee op de kaart zet.

De werking rond eerlijke handel in Heusden-Zolder is een succesverhaal met heel wat actoren en een grote lokale betrokkenheid. Elk jaar wordt een gerichte fairtrade actie uitgewerkt in samenwerking met lokale actoren. Met onze lokale handelaars, onze kinderopvanginitiatieven, basis- en secundaire scholen maar ook met socio-culturele organisaties en lokale minderheidsgroepen wordt er thematisch en doelbewust samengewerkt. Eerlijke handel wil ook zeggen een win-win resultaat voor zowel lokale partners, als de boeren en producenten in het Zuiden. Aan de hand van innovatieve initiatieven met een grote lokale betrokkenheid, zoals de fairtrade weddingplanner en de fairtrade babyplanner, worden consumenten, handelaars en partners in het Zuiden op een actieve manier verbonden. Eerlijke handel laat producenten en boeren toe op eigen benen te staan, economisch te groeien en stimuleert duurzame handel zowel hier als in het Zuiden.

In 2019 worden de fairtradeplanners helemaal geactualiseerd, met de bedoeling ze te herlanceren op de Duurzame Avond. Deze avond organiseren we in “De week van de Duurzame Gemeente”. Met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen als kader worden Duurzame helden, in Heusden-Zolder en in het Zuiden, en duurzame projecten in de gemeente samengebracht.

Ons straf Fair Trade verhaal

Hoewel consequent FT aanbieden en gebruiken vermoedelijk meer oplevert dan ‘acties’, was het Wereldfeest Lindeman één van de mooie FT acties die het afgelopen jaar plaatsvonden.

Een groot wijkfeest voor ouders en kinderen met workshops, muzikale verhalen en lekkere fairtradehapjes.

In het fairtrade caféetje kon je een lekkere FT worldshake, fruitsap of appelsap drinken. Of smullen van lekker fairtrade gebak of koeken, die de ouders zelf hadden gebakken met fairtrade producten.

Binnen de workshops was er bovendien aandacht voor mondiale thema’s en zorg dragen voor de natuur. Zo konden de kinderen speelgoed maken van afvalmateriaal en werd iedereen meegenomen in het muzikale verhaal van “Moeder Aarde” door de muzikale vertelling van Kundabuffi (vzw culturen in beweging). Iedereen kon meedoen, muziek maken en leerde dat de aarde goed voor ons zorgt, als wij goed voor de aarde zorgen.