Brugge

begint
hier
Aankoopbeleid 23.8/25
Communicatie 23.63/25
Events 25/25
Middenveld 9.75/25
Totaal 82/100
118.136 inwoners 92 vrijwilligers jaarlijkse Fair Trade events 5 Fair Trade producten in het bestuur 2 Fair Trade publicaties

Eerlijke handel begint in Brugge

‘Eerlijk loon naar werken’ is iets wat elke West-Vlaming koestert. Logisch dus dat Brugge overtuigd is van de positieve impact van eerlijke handel op producenten hier en in het Zuiden. Niet alleen overtuigd, ook verantwoordelijk om deze manier van handel te stimuleren in onze stad én in het Zuiden. Onze rol is meervoudig: sensibiliseren, faciliteren, regisseren, signaleren en transformeren in functie van een duurzamer handelssysteem.
Met ‘Fair Trade Gemeente Campagne’ en ‘Bruggesmaakt’ (de duurzame voedselstrategie), hebben we twee belangrijke tools in handen om als lokaal bestuur een voorbeeldrol te vervullen.
Elk lokaal bestuur streeft ernaar economisch gezond te zijn met een minimale impact op het milieu en een positieve impact op de mensen die er wonen. Net wat eerlijke handel beoogt. Het is een evidentie dat Brugge ook voor deze vorm van handel kiest en liefst met zoveel mogelijk betrokken actoren. Bovendien versterkt het ook nog eens de Globale Agenda 2030. Door het aangaan van een multi-stakeholder partnerschap rond fairtradechocolade wordt er lokaal en in het Zuiden gewerkt aan alle SDGs en in het bijzonder aan SDGs 8 (waardig werk en economische groei), 12 (verantwoorde consumptie en productie) en 17 (partnerschap om doelstellingen te bereiken). Door in te zetten op een tastbaar eerlijk stadsproduct als ‘Sjokla’, komt er een mentaliteitswijziging, een mondiale reflex én een nieuwe duurzame dynamiek op gang bij producenten, verkopers en consumenten.

Ons straf Fair Trade verhaal

Sjokla, dé Brugse stadschocolade

Op zoek naar een originele attentie voor je vrienden, collega’s, familie of jezelf? Iets van Brugge dat ambachtelijk gemaakt is met respect voor mens en natuur? En mag het nog lekker zijn ook?

Dan is er maar 1 antwoord en dat is Sjokla!

Sjokla, de enige echte Brugse fair trade stadschocolade,  is een realisatie van stad Brugge i.s.m. de Gilde van de Brugse Chocolatiers. Voor Sjokla kiezen, betekent meebouwen aan een duurzame chocoladeketen: eerlijke prijzen voor de cacaoboer én kiezen voor puur vakmanschap van onze artisanale chocolatiers.

Meer info: www.brugge.be/Sjokla