Balen

begint
hier
Aankoopbeleid 15.58/25
Communicatie 24/25
Events 21.78/25
Middenveld 24/25
Totaal 85/100
22431 inwoners 22 vrijwilligers jaarlijkse Fair Trade events 4 Fair Trade producten in het bestuur 2 Fair Trade publicaties

Eerlijke handel begint in Balen

Duurzame ontwikkeling staat centraal in de werking van onze gemeente, die hierbij een transitie beoogt naar duurzame patronen met een blik op de lange termijn, en met aandacht voor de economische, ecologische én sociale dimensie van de impact van onze acties, hier en in de rest van de wereld.
Sinds de ondertekening van de Fair Trade resolutie in 2005 en de toekenning van de titel FairTradeGemeente in 2008 kiest het gemeentebestuur samen met de Mondiale Adviesraad Balen-Olmen (Marbol), de Fairtrade trekkersgroep en verschillende handelaars, horecazaken, ondernemingen, scholen en verenigingen voor eerlijke en duurzame productie en consumptie.
De voorbije 15 jaar hebben zich op mondiaal niveau grote veranderingen doorgezet. Er is geen sprake meer van hulp van het rijke Noorden aan het arme Zuiden, de focus ligt nu op mondiale uitdagingen die een mondiale oplossing nodig hebben. Landbouwers wereldwijd staan onder druk door te lage en volatiele prijzen. Dat is de realiteit voor landbouwers in het globale zuiden én ook voor landbouwers van bij ons. We beseffen dat de grote concentratie aan macht bij verschillende schakels in de voedselketen, en het gebrek aan macht bij de landbouwers en de consument om het voedselsysteem te verduurzamen, hiervan aan de oorzaak liggen.
Daarom wil het gemeentebestuur van Balen op een concrete manier bijdragen aan een waardig bestaan voor zowel de kleine boeren in het Zuiden als voor onze lokale duurzame producenten, zodat zij in correcte sociaal-economische omstandigheden en op een milieuvriendelijke wijze kunnen werken, en een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.
Door in te zetten op de FairTradeGemeente campagne wil het bestuur de mensen in Balen warm blijven maken voor het verhaal achter Fair Trade en lokale, duurzame producten, via haar communicatiekanalen, initiatieven en aankopen, en ook zo verder een voorbeeldrol vervullen.
Balen gaat de komende jaren de sensibilisering verder zetten rond de 17 SDG’s, waarvan heel wat doelstellingen nauw aansluiten bij die van Fair Trade. Met de campagne FairTradeGemeente zetten we in om een aantal SDGs op de voorgrond te plaatsen:
SDG 2: Beëindig honger, bereik voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoot duurzame landbouw
SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
SDG 17: Partnerschappen om de doelstellingen te bereiken

Ons straf Fair Trade verhaal

Jaarlijks sluit Balen in het laatste weekend van september het festivalseizoen af met Fiesta Mundial. Een wereldfeest met muziek, dans, (h)eerlijke dranken en catering, en heel wat interculturele activiteiten om zoveel mogelijk mensen te bereiken en op een aangename manier hun mondiaal en duurzaam bewustzijn aan te spreken. Met op zondag talloze creatieve en actieve workshops voor gans de familie!

Op de prachtige locatie van Recreatiedomein De Keiheuvel!

www.fiestamundial.be