Heb je een vraag?

Hieronder vind je een lijst met de meest gestelde vragen. Zit die van jou er niet tussen? Neem dan zeker contact op met info@fairtradegemeenten.be en we helpen je zo snel mogelijk verder.

 

Wie vult de Fair-O-Meter enquête in?

De Fair-O-Meter wil een volledig en juist zicht geven op de acties die plaatsvinden in je gemeenten voor eerlijke handel. Daarom vragen we zowel aan het bestuur als aan de vrijwilligersgroep om input te geven bij het invullen van de enquête. Idealiter vullen het bestuur en het middenveld de enquête samen in. Zo weet je zeker dat alle info in de Fair-O-Meter juist is. 

Waar vind ik de login om de enquête voor mijn gemeente in te vullen?

Je login is de naam van je gemeente met een hoofdletter. Je wachtwoord is hetzelfde als het wachtwoord voor de FairTradeGemeente.be website. Heb je geen login van je gemeente en wil je bijdragen aan de Fair-O-Meter score? Neem dan contact op met de voorzitter van de FairTradeVrijwilligersgroep of met de verantwoordelijke voor FairTradeGemeente in je lokale bestuur. Ken je hun contactgegevens niet? Stuur dan zeker een mailtje naar info@fairtradegemeenten.be, wij verbinden je door 😊

Meet de Fair-O-Meter enkel de inspanningen van het bestuur? Wat met de initiatieven die niet vanuit het bestuur komen?

In een FairTradeGemeente zal eerlijke handel sterk op de kaart staan wanneer bestuur en middenveld samenwerken. Daarom houdt de Fair-O-Meter rekening met de inspanningen van zowel het bestuur als van het middenveld. Ook de mate van samenwerking tussen bestuur en middenveld heeft een impact op de Fair-O-Meter score.

Het nieuwe verhaal: Fair Trade Begint Hier legt een nadruk op voeding, wat met de andere productcategorieën? Zijn die dan niet belangrijk in een FairTradeGemeente?

FairTradeGemeente vertrekt vanuit de mondiale uitdaging waar landbouwers voor staan, namelijk een te lage en volatiele prijs voor hun product. Deze uitdaging geldt niet enkel voor voedselproducenten. Om een voorbeeld te geven, ook katoenboeren hebben te lijden onder te lage en volatiele prijzen voor hun product. Fair Trade Begint Hier, heeft het dus niet enkel over voeding. Een gemeente die zich inzet voor eerlijke kledij, duurzaam bankieren, vermijden van voedseloverschotten enz krijgt hiervoor erkenning in de Fair-O-Meter. Echter de campagne zal voor zijn concrete actiemodellen een focus leggen op voeding, omdat daar onze expertise ligt. Voor concrete acties rond andere producten zal de  FairTradeGemeente campagne doorverwijzen naar partners die specifiek met deze thema’s bezig zijn, denk aan de Schone Kleren campagne, Bioforum, FairFin enz. 

Wat is dan exact lokaal en duurzaam?

Het is gemakkelijk om duidelijk aan te geven wanneer een product een fairtradeproduct is. Er bestaan verschillende labels en keurmerken waarvan de producten duidelijk aan de fairtrade- principes voldoen. Denk daarbij aan producten uit de Oxfam-Wereldwinkel of producten met het Fairtrade label. Echter voor lokale duurzame voedingsproducten is dit minder duidelijk. Er bestaan vele initiatieven en verschillende definities naast elkaar. FairTradeGemeente beperkt zich niet tot één strikte invulling van ‘lokaal en duurzaam’. We geven wel richtlijnen mee en mogelijke invullingen. Ons doel is om in de Vlaamse gemeenten de discussie op gang te trekken. ‘Hoe kunnen wij lokale duurzame voedings-productie en consumptie ondersteunen?’

Welke concrete actiemodellen krijgen de vrijwilligers om korte keten en fair trade samen te brengen?

Vandaag zijn er verschillende initiatieven voor eerlijke handel en voor korte keten die bewezen hebben goed te werken voor consument en producent. Denk maar aan de Wereldwinkels, boerenmarkten, fairtradechocolade proeverijen, Buurderijen, FT-ontbijten en Voedselteams.  FairTradeGemeente roept vrijwilligers en lokale besturen op om de eerlijke en korte keten initiatieven samen te brengen. In sommige gemeenten wordt geëxperimenteerd met Wereldwinkels in een Buurderij, met voedselteampakketen in Wereldwinkels, met boerenmarkten waar ook eerlijke producten te vinden zijn, met producten waar korte keten en eerlijke ingrediënten samen in verwerkt zijn enz. Sommige gemeenten ontwerpen zelfs een heuse lokale voedselstrategie. Hiervoor heeft Netwerk Lokale Voedselstrategie een fantastisch ondersteunend aanbod. Hier ligt voor veel gemeenten een grote kans om bestaande of nieuwe initiatieven sterker te maken en om nieuwe mensen warm te maken voor innovatieve acties. FairTradeGemeente wil inspireren en gemeenten motiveren om initiatieven te kiezen die best passen bij hun context, waarin korte keten en eerlijke handel samenkomen. 

In onze gemeente zijn we aan de slag met de sterrencampagne, blijft deze bestaan?

De sterrencampagne met de FairTradeStraat, de FairTradeAmbassadeurs, De FairTradeCommunicatie, De FairTradeFans en het FairTradeBestuur blijft beschikbaar. Wil je aan de slag met een van de sterren? Neem dan zeker een kijkje op deze webpagina. Deze acties tellen ook mee voor de score in de Fair-O-Meter

Kan een FairTradeGemeente zijn titel verliezen?

FairTradeGemeente zet in op positieve ondersteuning, de vernieuwde campagne en de Fair-O-Meter willen vooral transparantie creeën en stimuleren om verder te gaan. Echter, in zeer uitzonderlijke gevallen kunnen we onze stok achter de deur inzetten en wordt een titel afgenomen. Wanneer het bestuur inactief is rond eerlijke handel en geen aanstalten maakt om vooruitgang te boeken en wanneer de trekkersgroep het ermee eens is dat dit de beste oplossing is, dan kan de stuurgroep van FairTradeGemeente beslissen om een titel in te trekken. Echter dit is uitzonderlijk, omdat het een blamage is voor de hele gemeente. Tevens zet het niet meteen een positieve ‘vibe’ om in de toekomst dan verder samen aan de slag te gaan. 

Hoe ga ik aan de slag met de Fair-O-Meter enquête?

Je vindt meer gedetailleerde info over de enquête en hoe je ermee aan de slag gaat in de handleiding.

Klik hier voor de handleiding Fair-O-Meter Enquête

Hoe zit het met de jaarlijkse herbevestiging? Moet deze nog apart ingevuld worden?

De Fair-O-Meter enquête vervangt de jaarlijkse herbevestiging. Dus als je de Fair-O-Meter enquête invult ben je helemaal in orde om de titel FairTradeGemeente, nog een jaar met trots te dragen 🙂